Klantcase HSB Elektrisch wagenpark met hoogwaardig laadplein voor HSB

HSB is een aannemer uit Volendam die sinds 1932 maatwerk levert op het gebied van nieuwbouw, renovatie, ontwikkeling en transformatie. HSB streeft naar een duurzame, klantgerichte en circulaire bouw. In het kader van duurzaamheid is ook elektrificatie een belangrijk thema. Daarom heeft Kenter 17 hoogwaardige laadpalen mogen plaatsen. William Bosschaart, Bouwkundig Projectleider, deelt zijn ervaringen.

"Ik waardeer Kenter als kennispartner en voor het altijd denken in oplossingen."

 

 

 

William Bosschaart vertelt dat de bouwsector vrij behoudend is. “Men heeft het de laatste jaren over allerlei mooie, duurzame ontwikkelingen. Maar toch heerst er een soort koudwatervrees”, aldus William. De uitdagingen liegen er echter niet om. Veel klanten van HSB bevinden zich in een cirkel van 60 minuten rondom Amsterdam, waar vanaf 2025 zero-emissiezones worden ingericht. Tijd voor actie dus!

Verduurzaming

William vertelt dat duurzaamheid bij HSB al geruime tijd centraal staat. “We werken al met zonnepanelen, warmtepompen, energieneutrale bouwketen en bio-based materialen. Maar toen we ons realiseerden hoe groot de impact van onze diesel- en benzine-aangedreven voertuigen op het milieu is, wilden we meer doen.” 

Hij verklaart waarom HSB bij de renovatie van het hoofdkantoor, een jaar geleden, het plan had om te investeren in een eigen elektrisch wagenpark en het plaatsen van de bijbehorende laadpalen. “Wij maakten een bewuste keuze voor deze investering. Je kan wel doen wat je deed, maar als wij met paard en wagen blijven rijden worden wij straks alsnog ingehaald door Tesla’s.” 

Netcongestie

De uitvoering van het plan was complexer dan vooraf verwacht. Het aanschaffen van laadpalen is stap éénmaar de aanpassingen in energie-infrastructuur zijn vaak onvoorzien. HSB was al bekend met Kenter en haar diensten, zo kwam het balletje aan het rollen. Edward Persaud, Accountmanager bij Kenter vult aan: Het was voor ons al snel duidelijk dat HSB meer vermogen nodig had. De aansluiting van 3×80 ampère volstond niet om het laadplein met 34 laadpunten en zo’n 350 ampère te kunnen voeden. Daarnaast bevond HSB zich in een netcongestiegebied waardoor het aanvragen van extra gecontracteerd vermogen bij de netbeheerder geen optie was.” 

Creatief energievraagstuk met hufterproof laadpalen

Edward: “Wij moesten dan ook creatief zijn om HSB op korte termijn te kunnen ondersteunen in hun duurzaamheidswensen.” Er is meegedacht om een realistische en makkelijke technische oplossing te implementeren die daarnaast ook economisch aantrekkelijk is. HSB beschikt over haar eigen dochteraannemingen, zoals een metsel-, timmer- en schildersbedrijf. Achter het hoofdkantoor bevond zich een door HSB gehuurd pand, dat wel elektracapaciteit over had. “Wij hebben gekeken waar de energie wel aanwezig was en deze met behulp van een tracé en een verdeelkast naar het laadplein gebracht.”  

William en zijn collega’s zijn tevreden over de oplossing voor hun energievraagstuk en benadrukken de keuze voor dit type laadpalen. Deze zijn zorgvuldig uitgekozen vanwege hun hufterproof design. Het hoofdkantoor bevindt zich namelijk op een gedeeltelijk open terrein aan de dijk die door Volendam leidt, zo’n kleine 7 minuten van het Kras stadion af. William: “Het kan hier wel eens flink losgaan, dus we wilden verzekerd zijn van hoogwaardige laadpalen, die in een onverwachte situatie tegen een stootje kunnen.”  

Kenter als kennispartner

William vertelt over de samenwerking met Kenter: “De samenwerking was uiterst prettig omdat Edward ons niet alleen kon helpen met de laadpalen, maar ook ons energievoorzieningsvraagstuk kon opnemen.” Daarnaast springen er volgens hem nog een aantal zaken uit: Bij Kenter is men gewend aan de bouwteamgedachte en het meedenken. Iedereen probeert immers het maximale te halen uit het beschikbare budget. Zij denken hierin mee en bespreken de voor- en nadelen van bepaalde afwegingen openIk waardeer Kenter als kennispartner en voor het altijd denken in oplossingen.”  

Een duurzame impact op de toekomst en community

Inmiddels heeft HSB zo’n 25% van haar wagenpark geëlektrificeerd en het doel is om over 5 jaar op 75% te zitten. Hierbij stellen zij zo nu en dan ook al laders beschikbaar aan de burenWilliam: “Wij kunnen onze ervaringen en valkuilen delen. Ons toverwoord bij HSB is echt om overal van te leren en daarnaast uiteraard ook de successen te vieren.”  

William benadrukt dat zij een mooie stap zetten richting een duurzame toekomst met de 17 dubbele laadpalen. Naast de verduurzamingsslag die zij wilden behalen is het een belangrijke stap voor de tevredenheid van klanten en medewerkers. William: “Ook zien wij dat het positief opvalt dat personeel en klanten bij ons elektrisch kunnen laden op het hoofdkantoor maar ook bij onze energieneutrale bouwkeet met een laadpaal ernaast. Wij willen onze samenwerking met Kenter dan ook zeker verder uitbreiden in de toekomst. 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op!