Klantcase Kingfish Viskwekerij Kingfish kan uitbreiden met energie nabijgelegen windpark

Kingfish is Europa’s grootste kwekerij van Yellowtail Kingfish en is gespecialiseerd in duurzame viskweek. De vis is onder andere te vinden in hoogwaardige restaurants en supermarkten. De vraag naar deze vissoort stijgt gestaag, daarom moest Kingfish de vestiging in Kats, Zeeland uitbreiden. Dit leidde echter tot een grotere vraag naar energie, wat niet kon worden opgelost met de bestaande energiebronnen van het bedrijf. Kingfish heeft daarom, samen met Zeeuwind en Kenter, een op maat gemaakt Gesloten Distributiesysteem (GDS) ontwikkeld.

In gesprek met Jeroen Hölzken (Projectmanager bij Kenter) en Arian Berkhout (Technisch projectmanager bij Kingfish) gaan we dieper in op hoe dit unieke project is gerealiseerd en welke uitdagingen er werden overwonnen.

Behoefte aan uitbreiding, maar geen bron voor energie

Kingfish is een grootverbruiker van energie. Om de vis in goede conditie te houden is het belangrijk te zorgen voor een constante toevoer van zuurstofrijk zeewater. Dit zeewater wordt vanuit de Oosterschelde, Kingfish ingepompt. Door de nieuwe uitbreidingsplannen zou het gehele kweekproces worden verdubbeld, waardoor de viskweker maar liefst 3,5MW aan energie nodig had. Kingfish haalde haar energie altijd van het elektriciteitsnet, maar met deze uitbreidingsplannen zou dat niet meer voldoende zijn.

We helpen je graag.

Wil je meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact met ons op via +32 (0)78-484645 of klik op de button.

Een nieuwe BV voor de ontwikkeling van een GDS

Kingfish heeft al jaren een goede verstandhouding met het nabijgelegen windturbinepark Kats 2, dat mede wordt beheerd door Zeeuwind. De drie windturbines naast Kingfish wekken stroom op. “Het was een out of the box idee, maar we hebben de stoute schoenen aangetrokken en Zeeuwind gevraagd om met ons mee te denken over een oplossing”, aldus Arian. Na meerdere gesprekken kwam het idee de energie direct van het windturbinepark te gebruiken. Op deze manier kon de energievraag van Kingfish perfect worden voorzien. De oplossing: een Gesloten Distributiesysteem (GDS). Kingfish en Zeeuwind moesten voor dit GDS echter wel letterlijk de handen ineenslaan en een aparte BV oprichten, genaamd Windfish. Hierdoor zijn beide bedrijven eigenaar van het GDS.

"De samenwerking tussen Kingfish en Kenter verliep vanaf het begin af aan goed en ook de planning verliep zonder slag of stoot."

Unieke samenwerking tussen energieopwekker en verbruiker

Mooi aan dit project is dat er een samenwerking is ontstaan tussen een energieopwekker en een directe verbruiker. Kenter speelde een cruciale rol bij het faciliteren van deze samenwerking door het GDS te ontwikkelen en de nodige aanpassingen op het Kingfish-terrein aan te brengen. Om ervoor te zorgen dat de opgewekte energie naar de bedrijfsvoering ging, werden er aanpassingen gemaakt in de bestaande compactstations en verdeelinstallaties, die tevens door Kenter in beheer zijn genomen. Dit was noodzakelijk om de installaties uiteindelijk aan te sluiten op het GDS. Bovendien leverde Kenter, naast het nodige kabelwerk, vier betreedbare stations en een groot aantal middenspanningsinstallaties. We hebben de installaties en het GDS zo ontworpen dat Kingfish in de toekomst verder kan groeien en dat ook andere bedrijven uit de buurt er gebruik van kunnen maken’’, aldus Jeroen.

Niet zo makkelijk als gedacht

De realisatie van het GDS was cruciaal voor de uitvoering van de nieuwe bouwplannen. “Na wat zoekwerk en het uitzetten van tenders, kwam Kenter als dé partij naar voren die dit GDS kon verwezenlijken”, vertelt Arian. “Na het eerste gesprek tussen Kenter en Kingfish, waarbij Kingfish zelf een concepttekening van de plannen presenteerde, kwamen we er al snel achter dat de aanvraag en verwezenlijking niet zo simpel was als eerst werd geschetst. De behoefte aan capaciteit was zo omvangrijk, dat we niet met een standaardoplossing uit de voeten konden’’, aldus Jeroen Hölzken, Projectmanager bij Kenter.

Door het opzetten van de BV kon Kingfish gebruik maken van de aansluiting die al op Windturbinepark Kats 2 aanwezig was. ‘’Echter kon deze aansluiting van origine alleen energie terugleveren. Onderling hebben we ervoor kunnen zorgen dat er gezamenlijk en juist gebruik kan worden gemaakt van deze aansluiting. Het unieke aan dit project is dat de energie die wordt opgewekt, voor een groot deel direct wordt geleverd aan Kingfish. De oplossing past hiermee ook volledig bij de doelstellingen van beide bedrijven om op een duurzame manier te opereren’’, vertelt Jeroen.

Communicatie en samenwerking keywords voor succes

Maar wat is het geheim achter het succes van dit project? Volgens alle betrokken partijen draait het om communicatie en samenwerking. ‘’De samenwerking tussen Kingfish en Kenter verliep vanaf het begin af aan goed en ook de planning verliep zonder slag of stoot. Kenter begreep vanaf het eerste moment wat er nodig was en dacht mee van concept tot realisatie. Hun flexibele houding en hands on mentaliteit heeft daarbij geholpen,’’ aldus Arian.

Het centraal stellen van de samenwerking en de klant heeft gezorgd voor het succesvol slagen van dit grote maatwerkproject. Kingfish kan hierdoor haar doelstelling om op een duurzame manier te opereren waarborgen. Tevens zijn Kingfish en haar omgeving voorzien van een aansluiting voor toekomstige energiebehoefte en wordt hiermee een oplossing geboden voor de toenemende energievraag.

We helpen je graag.

Wil je meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact met ons op via +32 (0)78-484645 of klik op de button.

Vragen, meer informatie of een offerte?