Klantcase Picnic Energie voor twee innovatieve Picnic-fulfilmentcentra

Tien jaar geleden had niemand ze nog ooit gezien, maar inmiddels zijn die smalle en herkenbare bezorgbusjes van Picnic bijna niet meer uit het straatbeeld van Nederland weg te denken. Die busjes worden bevoorraad door bezorghubs, die op hun beurt weer worden bevoorraad door distributiecentra en die worden weer gevoed door fulfilmentcentra. Volgend jaar neemt Picnic twee nieuwe fulfilmentcentra in gebruik en Kenter is daarbij een bron van energie!

"Ik denk met veel plezier aan deze projecten terug."

Een-tweetje met Aan de Stegge

Picnic was de eerste supermarkt in het land die uitsluitend bezorgt. Reden om zelf bezorgd te zijn heeft Picnic geenszins; het concept is een schot in de roos en steeds meer Nederlanders hebben de bestelapp op hun telefoon. Aanleiding voor de supermarkt om niet één, maar zelfs twee nieuwe fulfilmentcentra te laten bouwen. De bouw van het eerste, in Ridderkerk (50.000m2), startte na de zomer van 2021 en in november van dat jaar ging in Zwolle (46.000m2) de eerste spade de grond in. Beide bouwwerken lijken veel op elkaar en het is dus niet zo vreemd dat opdrachtgever Impact Vastgoed beide klussen gunde aan dezelfde partij: Aan de Stegge uit Twello – waarmee we vaker goed samenwerkten. Deze aannemer vloog ons vervolgens in voor de gehele middenspanning.

De ingebruikname van beide centra is te verdelen in twee fases, vertelt Hans Dirksen, senior projectmanager bij Kenter. “Fase 1 is de fase waarin beide centra worden ingericht voordat Picnic inhuist. Dat duurt ongeveer anderhalf jaar per centrum. Om de gebouwgebonden installaties in bedrijf te kunnen krijgen, heeft Kenter per locatie een inkoopstation en twee transformatorstations geplaatst. Het betreft een 10MVA betreedbaar inkoopstation, een 1600kVA compactstation en een 1000 kVA compactstation.”

Railkokersysteem

Hans: “Het 1600kVA compactstation heeft een aansluiting op het laagspanning-railkokersysteem dat het gebouw in gaat.” Een railkokersysteem wordt gebruikt om energie op een moderne, flexibele en veilige manier te kunnen distribueren, bijvoorbeeld tussen transformatoren en hoofdverdeelkasten, maar ook tussen hoofd- en onderverdelers.

In fase 2 – waarin Picnic de centra in gebruik neemt – heeft Picnic nóg meer power nodig om het imposante logistieke apparaat in beweging te houden. In het hypermoderne, gerobotiseerde fulfilmentcentrum maakt Picnic gebruik van de nieuwste technieken. Krachten die geen lunchpakket als voedingsbron nodig hebben, maar elektriciteit. Op dat moment zijn er nog vijf extra transformatorstations nodig. Daarop voorsorterend zijn de locaties van de stations al bepaald en de mantelbuizen al voorbereid, zodat de bestrating er niet uit hoeft.

Uitdagingen

Hoewel beide projecten voortvarend en volgens planning verliepen, waren er volgens Hans ook wat uitdagingen. “Het is algemeen bekend dat het in deze tijd een hele opgave is om tijdig over materialen en grondstoffen te beschikken. Daarom hebben we de kritische bestellingen zo vroeg mogelijk besteld en de druk op de ketel gehouden, zodat onze leveranciers deden wat ze konden om zo snel mogelijk te leveren. Op het gebied van kabels en transformatoren heeft Kenter gelukkig een solide eigen voorraad, een goede mix van verschillende kabels en andere materialen. In totaal ligt er zowel in Ridderkerk als in Zwolle ongeveer drie kilometer aan kabels, dus dat was geen overbodige luxe.”

Hans kijkt met een tevreden gevoel terug op deze energieke klussen. “Het was een mooi project. Het maken van een aansluiting op het railkokersysteem maakte het voor mij extra speciaal. Zoiets doe je niet elke dag.”

Samenwerking naar volle tevredenheid

Evert van Beek, projectleider bij Aan de Stegge, is ook trots op het resultaat. “Als aannemer heb je in deze tijd te kampen met bepaalde moeilijkheden. De krapte op de personeelsmarkt om te beginnen, maar ook de levertijden, zoals die van staal, en onvoorziene prijsstijgingen. En het bouwen van twee gigantische fulfilmentcentra tegelijk is per definitie al een flinke uitdaging. Maar het resultaat mag er zijn. De panden zijn opgeleverd onder het label BREEAM Excellent.”

Dat laatste woord is ook van toepassing op de samenwerking tussen Aan de Stegge en Kenter. Evert: “Ik denk met veel plezier aan deze projecten terug.”

We helpen je graag.

Wil je meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact met ons op via +32 (0)78-484645 of klik op de button.