Veelgestelde vragen

Algemeen

Is er een stroomstoring en is dit niet alleen bij jou maar hebben meer locaties in de buurt er last van? Kijk dan op de storingspagina van Fluvius. Staat de storing nog niet in het overzicht? Neem contact op met Fluvius op +32 (0)78-35 35 00

Bel +32 (0)78-484645 als je een storing hebt aan jouw energievoorziening.

Wij zijn Kenter Belgium. De drijvende kracht achter een veranderende, innoverende en samenwerkende energiemarkt. In een wereld vol uitdagingen, biedt Kenter producten, services en oplossingen die zorgen voor de energiezekerheid en duurzame vooruitgang van zakelijk België.

Tegen welke uitdaging je ook aanloopt, wij helpen jou met een passende oplossing zodat je weer vooruit kunt. Van infrastructuur tot energieopslag, van meetdiensten tot onderhoud, van financiering tot partnerships en van databeheer tot inzicht en advies.

Kenter Belgium B.V.

Postadres:
Saffierstraat 5 unit 4a
2200 Herentals

Bezoekadres:
Saffierstraat 5 unit 4a
2200 Herentals

Tel: +32 (0)78-484645
Email: info@kenter.be
Website: www.kenter.be

Ondernemingsnummer: 0756.751.438
Statutair adres: Saffierstraat 5 unit 4a, 2200 Herentals
BTW nummer: 0756.751.438
Bank: BE20 3632 0467 1656

Het belangrijkste verschil tussen groot- en kleinverbruik zit hem in de capaciteit (zwaarte) van de energieaansluiting. Grootverbruikers hebben:

 • Een elektriciteitsaansluiting van meer dan 3×80 ampère.
 • Een gasaansluiting met een capaciteit van meer dan 40 kubieke meter normaal per uur (40 m3/h).

Wij leveren systemen op met behulp van een opleverchecklist. We lopen de werkzaamheden en het systeem samen door om er zeker van te zijn dat je tevreden bent. Je bevestigt dat met een handtekening op de opleverlijst.

Bij het uitvoeren van de overeenkomst verwerkt Kenter gegevens volgens het Privacy statement.

De opdrachtgever is verantwoordelijk voor een veilige en vrije toegang tot de locatie, inclusief het omliggende gebied van de bouwlocatie en het voorbereiden van de toegang voordat de bouw start.

Hak- en breekwerk, graafwerkzaamheden, boringen door betonnen wanden en herstel van brandwerende doorvoeringen, verzorgen van rijplaten, afvoeren van afgegraven grond en leveringen van materialen en werkzaamheden m.b.t. bliksembeveiliging zijn niet inbegrepen in de offerte.

Energievoorziening

Wijzigt de bedrijfsvorm zodat het bedrijf overgaat naar een andere registratie? Neem dan contact met ons op, dan schrijven we het contract over op deze nieuwe naam.

Bij een verhuizing kan de installatie eenvoudig worden overgeschreven op de volgende gebruiker van het pand. Neem hiervoor contact op met één van onze medewerkers.

De aanschaf van een energieopslag-unit vergt een grote investering. Kenter biedt deze units daarom ook aan in de verhuur. U betaalt een vast bedrag per maand en wij zorgen dat u voldoende energie heeft. Service en onderhoud is inbegrepen in deze maandprijs. Neem voor de exacte tarieven contact met ons op.

Hoe weet ik of het gekozen vermogen voldoende is voor de toekomst? We helpen u met het inschatten van het vermogen voor een energieopslagsysteem. Door de modulaire opzet van het systeem is het mogelijk om uit te breiden indien dit nodig is.

Als u duurzame energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen is een energieopslag-unit uitermate geschikt. De unit fungeert dan als buffer van uw duurzaam opgewekte energie op dagen met veel opwek, en als energiebron op dagen dat er meer energie nodig is. Op deze manier maximaliseert u uw eigen verbruik en hoeft u minder kostbare energie in te kopen.

Wij maken gebruik van verschillende opstellingen, waaronder modulaire opslagsystemen vanaf 40kWh. In een 20ft container kan tot wel 2MWh aan energie worden opgeslagen.

Ja, energieopslag-units beginnen met een vermogen van c.a. 40kWh.

Een lithiumbatterij gaat tussen de 6.000 en 8.000 laadcycli mee. Bij dagelijks op- en ontladen staat dit gelijk aan 16 tot 21 jaar. Daarna is de capaciteit van de batterijen dermate afgenomen dat deze vervangen moeten worden.

Een PGS-richtlijn is een document over activiteiten met gevaarlijke stoffen. In de PGS-richtlijn staan de belangrijkste risico’s van die activiteiten voor de veiligheid en gezondheid van werknemers, veiligheid van de omgeving en de brandveiligheid. Ook staan in een PGS-richtlijn de mogelijke gevolgen van die risico’s voor het bestrijden van een ramp. De PGS37 is in ontwikkeling maar samen met onze leveranciers zorgen wij ervoor dat onze systemen hieraan voldoen.

Dit hangt af van de gewenste aansluitvermogen. Tot 173 kVA (3x250A) heeft u voldoende aan een laagspanningsaansluiting. Voor een hoger vermogen heeft u over het algemeen een transformatorstation nodig. Neem voor meer informatie hierover vrijblijvend contact met ons op.

De kosten van een elektriciteitscabine zijn afhankelijk van het benodigde vermogen, de middenspanningsinstallatie, locatie en andere variabelen. Neem vrijblijvend contact met ons op! Onze specialisten geven u graag een persoonlijk advies. Dit kan via het contactformulier of bel +32 (0)78-484645 

Ja, dat kan! We beoordelen uw middenspanningsinstallatie, vervolgens ontvangt u een aanbod van ons. Let op: Uw huidige partij kan kosten bij een overstap in rekening brengen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op of vraag een offerte aan. Dit kan via het contactformulier of bel +32 (0)78-484645 

Is de cabine of de installatie beschadigd? Neem dan direct contact met ons op om verdere schade te voorkomen. We maken zo snel mogelijk een afspraak om de schade te beoordelen en te herstellen.

Als de middenspanningsinstallatie tijdelijk moet worden uitgeschakeld, neem dan altijd contact met ons op. We stemmen graag met je af wanneer de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Periodiek komen we langs voor inspectie en onderhoudswerkzaamheden aan de installatie. De werkzaamheden zijn installatieafhankelijk. Als uit de inspectie blijkt dat aanvullende werkzaamheden nodig zijn, dan melden we dit. De werkzaamheden worden dan in overleg uitgevoerd.

Facturatie

Vragen over facturen kunnen deze per mail gestuurd worden naar: info@kenter.be of neem contact op met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer +32 (0)78-484645.

De facturen dienen binnen 30 dagen betaald te worden.

Jaarlijks worden de tarieven geïndexeerd, de gebruikte indexwaarde is afhankelijk van de overeenkomst. Als er een wijziging plaats vindt vermelden we dit op de factuur. Zijn er vragen over deze wijziging? Neem dan contact met ons op.

We factureren in de termijn zoals vermeld in de offerte. Is er geen termijn vermeld, dan wordt er gefactureerd volgens de van toepassing zijnde voorwaarden.

Ja, dat kan. Neem telefonisch contact met ons op of stuur een e-mail naar debiteuren@kenter.be

Laadpalen

Je kunt ervoor kiezen om jouw bezoekers te laten betalen voor een laadsessie. Op die manier kun je jouw laadpaal terugverdienen. Ben je benieuwd hoe snel je jouw laadpaal hebt terug verdiend? Neem contact met ons op en wij maken een berekening.

Ja, je kunt jouw laadpaal openbaar beschikbaar stellen mits je het juiste type laadpaal en Charge Point Operator kiest. Wij adviseren je graag hierbij!

Kenter biedt jou inzicht in de verschillende mogelijkheden die er zijn om het administratieve proces volledig geautomatiseerd te organiseren. We werken samen met een aantal onafhankelijke partners die gespecialiseerd zijn in dit proces en op maat instellingen maken wie er mag laden bij de laadoplossing en hoe een eventuele verrekening van energieverbruik dient te lopen. Verder is het mogelijk om jouw laadoplossing openbaar te maken, zodat iedereen er gebruik van kan maken. Hiermee kan je de laadoplossing terugverdienen middels het verbruik van derden.

Op het moment dat je een aanvraag hebt, kunnen we je in een korte tijd al een laadoplossing op maat aanbieden. We nemen altijd binnen 2 werkdagen contact met je op voor een (telefonisch) intakegesprek. We stellen dan samen met je de specificaties op die passen bij jouw wensen en eisen. Op basis daarvan denken we direct mee in een eventueel groeiscenario voor jouw laadoplossing. Vervolgens ontvang je binnen de afgesproken termijn een passende aanbieding. Nadat je akkoord bent met de aanbieding, zal er een technische situatieopname plaatsvinden. Zo word je niet verrast door onvoorziene kosten. De laadoplossing wordt binnen 6 weken na het geven van de opdracht gerealiseerd. Bij een complexe laadoplossing maken wij met u maatwerkafspraken over de realisatie. Kenter biedt je een garantie- en servicepakket dat je voor lange periode ontzorgt van alle activiteiten die betrekking hebben op jouw technische oplossing. We verzorgen een servicedesk voor administratieve en technische vragen omtrent jouw laadoplossing.

 • Ondernemingen die tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 investeren in een publiek toegankelijk laadstation kunnen rekenen op een verhoogde kostenaftrek. De vermindering zal stelselmatig in de tijd worden afgebouwd.
 • Deze laadinfrastructuur moet vrij toegankelijk zijn. Dit ofwel binnen of buiten de normale openingstijden.
 • Voor investeringen tussen 1 januari 2023 en 31 augustus 2024 geldt een aftrekpercentage van 150%.

Zie: Fiscaal voordeel voor plaatsing van laadstation | Vlaanderen.be

Het is sinds 2021 verplicht voor nieuw gebouwde en ingrijpend gerenoveerde bedrijfspanden om bij een parkeerterrein met meer dan 10 parkeerplaatsen minstens 2 oplaadpunten en laadinfrastructuur voor 1 op de 4 parkeerplaatsen te voorzien. Maar de wet- en regelgeving wordt steeds meer aangescherpt. Zo zijn vanaf 2025 bestaande bedrijfspanden met meer dan 20 parkeerplaatsen verplicht om minstens 2 oplaadpunten te voorzien.

Met de upgrade Load Balancing verdeelt de laadvoorziening zelf de beschikbare energie over de voertuigen die worden geladen. De laadvoorziening analyseert hoeveel vermogen beschikbaar is en hoeveel de voertuigen nodig hebben. Het Smart Charging Network verdeelt het beschikbare vermogen eerlijk over de aanwezige gebruikers. Is een voertuig opgeladen? Dan krijgen de andere aangesloten voertuigen automatisch meer vermogen. 

Onze specialisten kunnen de maximale laadcapaciteit van de huidige aansluiting bepalen. Met oplossingen zoals Load Balancing kunnen wij de vermogensvraag goed sturen, zodat je energiezekerheid hebt. Wanneer de aansluiting niet voldoende is voor de gewenste laadvoorziening, bepalen onze specialisten wat er extra nodig is. Dit stemmen wij af met de netbeheerder, zodat jouw laadvraag gerealiseerd kan worden. Kenter regelt het!

Kenter biedt energiezekerheid. Dat doen we met innovatieve energievoorzieningen en betrouwbare meetdiensten. Je kunt rekenen op de expertise van onze specialisten om een laadoplossing te realiseren die past bij de organisatie. Wij denken mee over de technische complexiteit, in combinatie met het zo laag mogelijk houden van de kosten bij een groeiscenario. Heb je in de toekomst een grotere energievoorziening nodig, dan bepalen we samen hoe dit gerealiseerd kan worden. Kenter biedt de laadpalen ook te huur aan. Zo hoef je geen grote eenmalige investering te doen. Van ontwerp tot realisatie. Kenter regelt het.

Meetdiensten

Via Meetdata.nl kun je online de meetdata inzien. Om gebruik te kunnen maken van Meetdata.nl maak je een account aan op ons Kenter Klantportaal. Hiermee kun je inloggen op Meetdata.nl.

Gebruikersaccount aanmaken

1. Ga naar https://portaal.kenter.be/
2. Kies voor Registreer direct.
3. Vul het Kenter klantnummer in.
Dit staat bijvoorbeeld op een factuur en bestaat uit 1 letter (k) en 8 cijfers.
4. Doorloop de stappen in het registratieproces.

Inloggen op www.meetdata.nl
Als je een account hebt aangemaakt, kun je binnen 1 uur met het nieuwe gebruikersaccount inloggen op meetdata.nl via https://www.meetdata.nl.

Offertespecificatie

Kenter geeft bouwkundig advies over de MS-ruimte en verzorgt de basisinrichting die deze ruimte geschikt maakt voor de MS-installatie. Voor de inrichting voeren wij de volgende werkzaamheden uit:

 • Leveren en aanbrengen van een complete aardingsinstallatie (ringaarding).
 • Deze monteren we tegen de zijwanden van de ruimte en koppelen we met de metalen delen/componenten in de ruimte.
 • Leveren, kortsluitvast leggen en 2-zijdig aansluiten van een MS-kabelverbinding tussen de installatie van de netbeheerder en de transformator. De verbinding is inclusief de noodzakelijke eindsluitingen.
 • Leveren en aanbrengen van de benodigde opschriftplaten.

Een netbeheerder stelt de aansluiting in bedrijf. De datum voor de inbedrijfstelling stemmen wij af met jou en de netbeheerder. Wij gaan uit van maximaal 4 uur op locatie. Eventuele extra uren worden verrekend op basis van nacalculatie.

In samenspraak met de netbeheerder voeren wij enkele controles uit tijdens de inbedrijfstelling, waaronder:

 • Spanning aan de secundaire zijde van de transformator.
 • Het draaiveld.

Beveiligingsinstellingen van de laagspanningsvermogensautomaat.

Wij leveren een MS-transformator. De specificaties zijn op te vragen bij jouw contactpersoon binnen Kenter.

Wij slaan een aardelektrode in de grond die een aardverspreidingsweerstand moet hebben van maximaal 10 Ohm. Deze wordt aangesloten op de aardrail in de MS-ruimte. Als de juiste waarde hiermee niet wordt bereikt, dan worden de meerkosten verrekend op basis van nacalculatie.

Kenter verzorgt de fundering voor jouw cabine. Deze fundering kan bestaan uit een fundatie op palen of een zandbedfundatie. Het type fundatie is afhankelijk van de bodemgesteldheid op de locatie.

Wij voeren de volgende werkzaamheden uit:

 • Situatieopname op locatie om te beoordelen of een fundering op staal gerealiseerd kan worden.
 • Ontgraven bouwput.
 • Aanbrengen verdicht zandbed of voorboren en plaatsen van funderingspalen.

Bij paalfundatie:

 • Funderingspalen op juiste diepte brengen d.m.v. hoogfrequent trillen.
 • Op de juiste hoogte waterpas uitvlakken van de funderingspalen.
 • Aanvullen van de bouwput met grond, tot de hoogte van de funderingspalen.

Door deze werkwijze is de invloed op de omgeving minimaal en beperken we mogelijke overlast.

De LS-inrichting is geschikt voor het bouwkundig deel en transformatorvermogen zoals genoemd in de aanbieding en is voorzien van:

 • Vermogensautomaat, initieel ingesteld o.b.v. belastbaarheid van de transformator.
 • Optioneel heeft de verdeler een mogelijkheid om:
  • De mogelijkheid om extra vertrekken te voorzien of
  • Kabels die de hoofdverdeler voeden direct aan te sluiten onder je vermogensautomaat.

Het bouwkundig deel is geschikt voor:

 • Het onderbrengen van een MS-schakelinstallatie of de schakelinstallatie van de netbeheerder;
 • Het onderbrengen van een MS-transformator (belastbaar tot 80%).

Het bouwkundig deel voldoet aan de eisen van jouw netbeheerder en is voorzien van:

 • De componenten van jouw netbeheerder, zoals de MS-schakelinstallatie en meettransformatoren;
 • Groepenkast met hoofdschakelaar en aardlekautomaten, conform het programma van eisen van jouw netbeheerder;
 • Verlichting, wandcontactdozen;
 • Ringaarde, aangesloten op het transformator sterpunt, deuren, rooster en vreemd geleidende delen;
 • LS-inrichting zoals beschreven in de aanbieding;
 • Transformator met het vermogen dat genoemd is in de aanbieding.

Kenter verzorgt werkzaamheden met betrekking tot projectmanagement, waaronder:

 • Engineering;
 • Voorbereiding van het project;
 • Planning & coördinatie;
 • Eventueel afstemming met de netbeheerder;
 • Eventueel uitvoeren van een situatieopname op locatie;
 • Opmaken en aanleveren van projectdocumentatie.

Offertespecificatie periodieke diensten

Bij koop van een transformator, kan Kenter de MS-installatieverantwoordelijkheid verzorgen. Dit doen wij inclusief de volgende werkzaamheden:

 • Periodieke inspecties en onderhoud aan jouw transformator conform AREI art. 272;
 • Thermografische inspectie van de transformator en de verbindingen naar de transformator in de ruimte waar deze opgesteld staat;
 • Onderhoud en oliebemonstering van de transformator;
 • Controleren en schoonmaken van ventilatieroosters;
 • Interval wordt bepaald op basis van toestand afhankelijke onderhoudsmethodieken.
 • Kenter verzorgt de coördinatie met jouw netbeheerder bij onderhoudswerkzaamheden.
 • Je kunt gebruik maken van de 24/24 uurs storingsdienst van Kenter.

Niet inbegrepen:

 • Kosten voor inzet aggregaten bij onderhoud of storingen;
 • Werkzaamheden door de netbeheerder.

Bij huur van een bouwkundig deel van een middenspanningscabine verzorgt Kenter de volgende werkzaamheden:

 • Ter beschikking stellen van het gehuurde component;
 • Periodieke inspecties en onderhoud aan het bouwkundig deel;
 • Controleren en schoonmaken van ventilatieroosters;
 • Interval wordt bepaald op basis van toestand afhankelijke onderhoudsmethodieken.

Bij huur van een transformator, verzorgen wij de volgende werkzaamheden:

 • Ter beschikking stellen van het component;
 • Periodieke inspecties en onderhoud aan de transformator conform AREI art. 272;
 • Thermografische inspectie van de transformator en de verbindingen naar de transformator in de ruimte waar deze opgesteld staat;
 • Onderhoud en oliebemonstering van de transformator;
 • Controleren en schoonmaken van ventilatieroosters;
 • Interval wordt bepaald op basis van toestand afhankelijke onderhoudsmethodieken.
 • Kenter verzorgt de coördinatie met jouw netbeheerder bij onderhoudswerkzaamheden.
 • Je kunt gebruik maken van de 24/24 uurs storingsdienst van Kenter.
 • Je hebt recht op inzet uit de dedicated storingsvoorraad voor de bij ons gehuurde componenten in het station.

Niet inbegrepen:

 • Kosten voor inzet aggregaten bij onderhoud of storingen;
 • Werkzaamheden door de netbeheerder;

We helpen je graag.

Wil je meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact met ons op via +32 (0)78-484645 of klik op de button.