Cable pooling

Wat is cable pooling en hoe werkt het in je voordeel

Als de wind waait, schijnt de zon vaak niet. En als de zon schijnt, waait het meestal niet. Wind- en zonneparken die dicht bij elkaar liggen kunnen daarom prima op één kabel of één aansluiting worden aangesloten. Dat noemen we cable pooling. De voordelen voor zowel de klant als de netbeheerder zijn groot, omdat je geen extra kabel hoef te trekken en de aansluiting maximaal kunt benutten. We vertellen er hieronder meer over.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Hoe werkt cable pooling?

Bij Firma Westra heeft Kenter Cable pooling samen met Qirion mogelijk gemaakt. Hoe precies? Als het hard waait en zonnig is leveren zowel de zonnepanelen als de windturbine veel energie. Om te voorkomen dat de hoeveelheid opgewekte energie de contractwaarde of de capaciteit van de kabel overstijgt, plaatste Kenter een Power Analyzer. Deze meter monitort continu of de waardes niet worden overschreden en geeft zodra dit wel gebeurt een signaal richting de zonnepanelen-omvormers. Deze schakelen vervolgens automatisch een niveau lager waardoor ze uitval voorkomen en beide duurzame energiebronnen op één aansluiting kunnen functioneren.

Het voordeel van cable pooling

Het belang van innovaties zoals cable pooling neemt dagelijks toe. Steeds meer organisaties wekken actief duurzame energie op, terwijl de capaciteit van het elektriciteitsnet onder druk staat. Ontwikkelaars van zon- en windprojecten krijgen daardoor soms te maken met lange wachttijden om een aansluiting te krijgen op het net. Ook bestaat het risico dat het elektriciteitsnet onvoldoende capaciteit heeft om alle opgewekte stroom gegarandeerd te transporteren (beperkte transportcapaciteit). Cable Pooling biedt daarom in sommige gevallen een mooie uitkomst.

Zo pakken we jouw project aan

haalbaarheid en ontwerp

Haalbaarheid & Ontwerp

Samen met jou schetsen we een functionele en toekomstbestendige energieoplossing. Hierbij houden we rekening met jouw wensen en de technische, financiële en juridische mogelijkheden.
Financieringsvorm en realisatie

Financieringsvorm & Realisatie

Een toekomstbestendige energieoplossing moet je zekerheid bieden zonder zorgen. Dat regelen we van realisatie tot financiering. Je kunt zelf kiezen tussen huur en koop, wat voor jou het prettigst is.
Onderhoud & 24/7 storingsdienst

24/24 Onderhoud & Beheer

Na de realisatie zorgen wij voor het preventief onderhoud, beheer, de inspecties en storingsdienst (incl. voorraad) van je oplossing. Onze gecertificeerde specialisten werken kwalitatief, veilig en kostenefficiënt.
Operationeel en optimalisatie

Operationeel & Optimalisatie

Samen met onze partners balanceren wij je energiestromen en maken we energie-efficiënt ondernemen mogelijk. Zo zorgen we dat jouw oplossing het openbare net optimaal benut.

Meer weten over cable pooling? Stel je vragen hiernaast.