Netcongestie Wat is het en hoe lossen we het op?

Over netcongestie

Netcongestie. Een woord dat we steeds vaker in het nieuws horen. De energietransitie zorgt voor een vol elektriciteitsnet, ondernemers krijgen geen aansluiting óf worden beperkt in hun groeikansen. De wachtlijsten groeien en netbeheerders werken hard aan uitbreidingen. Maar wat is netcongestie precies? Hoe ontstaat het? En zijn er nú oplossingen? De antwoorden op deze vragen lees je hieronder of in ons whitepaper.

We helpen je graag.

Wil je meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact met ons op via +32 (0)78-484645 of klik op de button.

Wat is netcongestie?

Vergelijk het elektriciteitsnet met een weg. Netcongestie is eigenlijk file op het elektriciteitsnet. De energietransitie ontwikkelde zich de afgelopen jaren in rap tempo, zéker onder invloeden van stijgende energieprijzen en oorlogen in het buitenland. Nederland schakelt massaal over van fossiele- naar groene energie. Maar door al die windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s raakt het elektriciteitsnet overbelast. In sommige regio’s krijgen ondernemers geen nieuwe- of grotere aansluiting meer. Dit beperkt hen niet alleen in groei maar ook in het realiseren van duurzame ambities. Zo komen ondernemers die willen verwarmen met warmtepompen, of hun wagenpark willen elektrificeren, op een wachtlijst.

Hoe ontstaat netcongestie?

Ons elektriciteitsnet is oorspronkelijk ontworpen voor éénrichtingsverkeer. Vroeger kwam alle elektriciteit uit een elektriciteitscentrale, en bracht het net (de weg) die elektriciteit naar huishoudens en bedrijven. Tegenwoordig leveren we energie ook terug aan het elektriciteitsnet, via zonnepanelen of windmolens. Daarnaast gebruiken we steeds meer elektrische apparaten, schakelt Nederland massaal van het gas af én rijden we steeds vaker elektrisch. Netbeheerders werken hard aan de uitbreiding van het net, maar dat kan jaren duren. Gelukkig zijn er nú ook oplossingen. Daar helpen we je mee vooruit.

Oplossingen voor netcongestie

Kenter helpt je graag vandaag nog aan energiezekerheid. Of je nu een nieuwe locatie wilt bouwen, een bestaande locatie wilt uitbreiden óf slimmer om wilt gaan met je energie. Netcongestie mag jouw ambities niet in de weg staan. En het goede nieuws is dus dat er oplossingen zijn. Nu. Geen lange wachttijden, maar snel doorpakken. Dat geeft je de zekerheid om vooruit te komen. De details, voor- en nadelen van alle oplossingen lees je in ons whitepaper. Maar in grote lijnen vallen ze onder de volgende categorieën:

Individuele oplossingen

Denk hierbij aan energieopslag, aggregaten en slim omgaan met de energie uit zonnepanelen. Maar ook inzicht in verbruik kan voordelen opleveren. Dit maakt het namelijk mogelijk om pieken in het verbruik te omzeilen.

Oplossingen met andere ondernemers

Energie delen met de buren! Dat kan door met een groep ondernemers afspraken te maken met de netbeheerder. Een andere optie is het leggen van een directe verbinding. Deze oplossingen vragen om expertise. Daarom helpen wij je graag verder.

Oplossingen met de netbeheerder

Op sommige plekken bieden netbeheerders congestiemanagement aan. Dit betekent dat je afspraken maakt met de netbeheerder om op bepaalde momenten minder elektriciteit te verbruiken of terug te leveren.

Welke oplossing het beste bij jouw situatie past, is afhankelijk van veel factoren. Neem contact met ons op en we kijken samen naar de beste oplossing voor jouw energiezekerheid.

Deze klanten gingen je voor

4 veelgestelde vragen over netcongestie

1) Hoe weet ik of ik te maken heb/ krijg met netcongestie?

De website van Netbeheer Nederland toont actuele informatie over gebieden met netcongestie. Er zijn twee kaarten beschikbaar; Eén voor de afname van elektriciteit, en een voor de teruglevering van elektriciteit.

2) Wie kan mij helpen met het oplossen van netcongestie?

Wij helpen je graag verder bij het oplossen van netcongestie. Dagelijks ondersteunen we ondernemers verder met de oplossingen die hierboven beschreven staan. Neem vrijblijvend contact met ons op via 088 – 111 89 89.

3) Hoe weet ik wanneer er weer ruimte is op het elektriciteitsnet?

Netbeheerders werken hard aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Maar in veel gevallen nemen deze uitbreidingen nog jaren in beslag. Neem contact op met je regionale netbeheerder voor een precieze inschatting.

4) Hoe duur is energieopslag?

Een energieopslagsysteem kopen is duur. Daarom kun je die bij ons huren. Je betaalt een vast bedrag per maand, wij zijn 24/7 bereikbaar en zorgen dat het systeem werkt en blijft draaien. Neem contact met ons op voor de huurtarieven. Mocht je in de nabije toekomst tóch een grotere aansluiting krijgen, dan halen we hem ook gewoon weer op.

Vragen? We helpen je graag.