Klantcase ESSO Tankstation ESSO Eibergen speelt in op elektrificatie met snelladers

In Noord- en Oost-Nederland bevinden zich verschillende ESSO tankstations. Achter deze vestigingen schuilt het dynamische familiebedrijf “Oosterveen’s Oliehandel” dat in 1919 werd opgericht in Nieuwleusen. Naast de mix van 21 bemande en onbemande tankstations, leveren zij rechtstreeks verschillende soorten brandstoffen, smeermiddelen en bijkomende producten aan grootverbruikers waaronder agrarische ondernemingen, transporteurs, tankstations, campings en industrie. Marcel Rave, vertegenwoordiger bij Oosterveen, vertelt over deze traditionele markt die volop in beweging is en hoe Oosterveen inspeelt op elektrificatie door samen met Kenter de eerste stappen te zetten richting een duurzame toekomst. Het resultaat: twee Snelladers, een Compactstation en het online platform Meetdata.nl op hun ESSO tanklocatie in Eibergen.

"Er werd echt geluisterd naar onze huidige en toekomstige behoeften, en er is stap voor stap uitgelegd welke mogelijkheden er waren."

De bedrijvige brandstof- en energiemarkt

Marcel vertelt dat hij tijdens de Coronapandemie een toenemende behoefte constateerde van consumenten en small business om hun voertuigen elektrisch te laden. Tankstations kunnen een belangrijke rol spelen in de energietransitie door hun strategisch verspreide locaties, ruime openingstijden en aanvullende services. Marcel: “Deze markt komt er snel aan; daar moeten we klaar voor zijn, willen wij een belangrijke rol gaan spelen binnen de regionale laadinfrastructuur.” Hij voegt toe: “De keuze om laadpalen te plaatsen was dan ook snel gemaakt. Echter, misten wij de kennis van de markt, concrete informatie en inzage in de benodigde stappen en mogelijkheden.”

Marcel legt uit dat laadpalen niet alleen een noodzakelijke investering zijn, maar dat hij zich verbaasde over wat er allemaal bij kwam kijken. Zo kampen verschillende regio’s met netcongestie en is het niet langer vanzelfsprekend dat men het Gecontracteerd Transport Vermogen (GTV) meteen kan ophogen. Opeenvolgend zijn er door de verduurzamingsslag veel aanbieders op de markt waarbij het aanbod van producten en diensten erg uiteenloopt; een goede keuze maken is niet eenvoudig. Ten slotte, vult Marcel aan dat de simpele handeling van het laten plaatsen van laadpalen vooraf vraagt om diepgaande technische kennis over het totale energetische plaatje, die niet alle partijen bezitten.

Een duurzame totaaloplossing

Reginald van Norden, Engineer Laadoplossingen bij Kenter is projectmanager van dit project. Op zijn advies werd de ESSO locatie in Eibergen uitgerust met twee  Snelladers met elk een vermogen van 180 KW en twee oplaadpunten. Reginald vertelt: “bij het verkopen of verhuren van Laadpalen nemen wij altijd de toekomstbestendigheid bij de klant mee. Zo gebruiken de ESSO laadpalen momenteel slechts 120 KW van hun 180 KW capaciteit maar hebben zij in de nabije toekomst de mogelijkheid om in vermogen op te schalen of extra Laadpalen bij te plaatsen.” Kenter plaatste een Transformator met 630 KVA vermogen in een nieuw Compactstation. Om actueel verbruik in kaart te brengen werden verschillende Elektrameters geïnstalleerd. Via het online platform Meetdata.nl kan er op tijd worden gemonitord en bijgestuurd.

Kenter als partner op gebied van elektrificatie

Marcel legt uit waarom zij de keuze maakten voor Kenter: “Ik vind het ontzettend fijn dat wij één aanspreekpunt hebben en men niet enkel de laadpalen plaatst maar ook de technische kennis heeft over alle mogelijke aspecten die bij elektrificatie komen kijken. Hiermee bedoel ik onderwerpen zoals: piekspanning bij elektrisch laden, contact met de netbeheerder, ombouwen/verzwaren van transformatoren en het aanleggen van bekabeling.”

De samenwerking omschrijft hij in twee woorden: Duidelijk en correct. “Er werd echt geluisterd naar onze huidige en toekomstige behoeften, en er is stap voor stap uitgelegd welke mogelijkheden er waren. De lijnen waren kort, schakelen ging snel en ik wist precies wat er wanneer ging gebeuren.”

Een essentiële investering

De energietransitie heeft vooral de afgelopen zeven jaar een grote impact op deze lang bestaande traditionele sector. Rond 2016 was Gas To Liquid (GTL) in opkomst. Kort erna kwam de biologische diesel – ook wel HVO genoemd, met zo’n 89% minder CO2 uitstoot. Sinds 2020 namen elektrische auto’s in grote getalen toe en de EU overweegt zelfs om in 2027 elektrische bedrijfswagens wettelijk te verplichten.

Om de klanten van Oosterveen zo goed mogelijk te kunnen blijven bedienen focussen zij zich sterk op portfolio uitbreiding in combinatie met uitstekende service. Het toenemende percentage klanten dat elektrisch wil laden bij tankstations is een markt die ze op tijd wilden aanboren. “Als wij deze investering niet hadden gedaan op onze locatie, zouden we niet alleen de omzet kwijt zijn van klanten die de overgang maken van brandstof naar elektra, maar ook het aandeel in onze shop.” Als aanvulling op hun visie is de broodjeszaak met bijbehorend zitgedeelte dan ook onlangs vernieuwd. “Mensen die wachten op een volle batterij, kopen vaak minstens een simpel kopje koffie; wij bieden graag dat stapje extra.”

Voorloper op de markt met Kenter Snelladers

Volgens de ANWB zijn er inmiddels 81.000 openbare laadpunten in Nederland, de 4100 tankstations in ons land kunnen hierin een nog groter aandeel pakken. Marcel Rave vertelt dat de tankstations met veel forensenverkeer vooral potentie hebben, het is dan ook een kwestie van er vroeg bij zijn. “Onze ESSO locatie in Eibergen heeft een mooie voorsprong door onze uitbreiding voordat eventuele netcongestie zich aan kon dienen en omdat wij klanten een snellere service kunnen bieden met onze snelladers.” Van de totale openbare laadpunten zijn immers slechts 3,7% snelladers. “Onze (nieuwe) klanten weten ons goed te vinden en komen steeds vaker hier terug. Door de samenwerking met Kenter zijn wij dan ook helemaal klaar voor de toekomst.”

Uw tankstation ook (verder) verduurzamen? Vul hiernaast uw gegevens in!