Vier tips voor de aanschaf van een e-truck of elektrische bedrijfswagen

De komst van zero-emissiezones in steden en de elektrificatie van vrachtwagens en bedrijfswagens zet veel transportbedrijven aan het denken. Is het investeren in een e-truck of elektrische bedrijfswagen nu verstandig? En waar moet u op letten bij de aanschaf van een dergelijk voertuig? Wij zetten wat tips voor u op een rijtje!

1.     Analyseer het logistieke proces

In eerste instantie is het belangrijk om te analyseren hoe uw logistieke proces eruitziet. Wat gaat u vervoeren? In welke gebieden? Hoeveel kilometer moet er worden afgelegd? En niet onbelangrijk: In hoeverre kan het logistieke proces aangepast worden voor het elektrische voertuig? Een e-truck of elektrische bedrijfswagen legt niet dezelfde afstanden af als de dieselvariant, er zal dus anders omgegaan moeten worden met bepaalde routes. Belangrijk hierbij is om ook de zero-emissiezones niet uit het oog te verliezen.

2.     Laadinfrastructuur op orde

Een e-truck of elektrische bedrijfswagen rijdt niet zonder brandstof, oftewel elektriciteit! Er moet dus gekeken worden naar de laadinfrastructuur op uw eigen locatie. Hoeveel voertuigen bent u van plan om aan te schaffen, nu en in de toekomst? De hoeveelheid laadpalen heeft invloed op uw energiebehoefte. Uw aansluiting moet mogelijk verzwaard worden en hierbij kunt u zich ook nog in netcongestiegebied bevinden. Kenter denkt hierin graag met u mee. Het in kaart brengen van uw energiebehoefte, eventueel contact met de netbeheerder en de installatie van laadpalen en een future-proof energie-infrastructuur. Wij regelen het voor u!

3.     Investering en Total Cost of Ownership

Een elektrisch voertuig vraagt uiteraard om een investering. De aanschafprijs van een e-truck of elektrische bedrijfswagen ligt doorgaans hoger dan die van een dieselvoertuig. Toch zijn er verschillende subsidieregelingen waar u gebruik van kunt maken die de investering een stuk aantrekkelijker maken. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om zelf stroom op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Dat kan de Total Cost of Ownership van een voertuig ook ten goede komen. Wilt u meer weten over de beschikbare subsidies voor elektrische bedrijfswagens of e-trucks? Neem dan contact met ons op.

4.     Chauffeurstrainingen

Alhoewel een elektrisch voertuig in de basis niet heel veel anders opereert dan een normale truck of bedrijfswagen, zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden als het gaat om de actieradius. Er zitten verschillende systemen op een e-truck die ten koste van de actieradius kunnen gaan. Denk hierbij aan een hydraulisch systeem voor laden en lossen. Chauffeurs moeten opgeleid worden om het optimale uit uw nieuwe voertuig te halen. Bent u benieuwd naar onze toegevoegde waarde voor uw transportbedrijf? Kijk dan hier!


Gerelateerde artikelen

Het elektriciteitsnet raakt vol: overheid en netbeheerders grijpen in

De energietransitie, waarbij we overgaan van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen, is in volle gang. Sterker nog: het gaat te snel. Voor het eerst lijken de Klimaatdoelen van Nederland haalbaar, maar het elektriciteitsnet kan de enorme, toenemende vraag naar transportcapaciteit niet bijbenen. Waardoor er bijna overal in het land sprake is van netcongestie. Reden voor het kabinet en netbeheerders om in te grijpen met maatregelen. We zetten de ontwikkelingen voor bedrijven op een rij.

Lees verderLees verder

Gas besparen voor bedrijven: Slimme tips

We kunnen er niet omheen: De gasprijzen zijn flink gestegen. Kostte een kuub gas in augustus 2021 nog minder dan een euro, is dat een jaar later meer dan verdubbeld. Deze stijging heeft voor veel bedrijven enorme impact op hun bedrijfsvoering. Een belangrijke vraag die daarom gesteld wordt is: Hoe kan ik als bedrijf besparen op mijn gasverbruik? Wij geven graag wat tips!

Lees verderLees verder

Partnership tussen Kenter en DECAT

Partnership tussen Kenter en DECAT verzekert beschikbaarheid materialen voor energietransitie. De Belgische tak van de Nederlandse energiespecialist Kenter en Decat Energy Technics uit Veurne hebben een uniek samenwerkingsakkoord bereikt. DECAT zal dankzij haar grote voorraad aan hoogspanningsmaterialen Kenter ondersteunen bij de snelle uitrol van hun business model in België.

Lees verderLees verder