Gas besparen voor bedrijven: Slimme tips

We kunnen er niet omheen: De gasprijzen zijn flink gestegen. Kostte een kuub gas in augustus 2021 nog minder dan een euro, is dat een jaar later meer dan verdubbeld. Deze stijging heeft voor veel bedrijven enorme impact op hun bedrijfsvoering. Een belangrijke vraag die daarom gesteld wordt is: Hoe kan ik als bedrijf besparen op mijn gasverbruik? Wij geven graag wat tips!

Besparen begint bij inzicht

Besparen op gasverbruik begint met inzicht. U wilt weten hoeveel gas u op dit moment verbruikt, het liefst zo nauwkeurig mogelijk. Ieder gebouw met een grootverbruik aansluiting op gas heeft een zogenaamde hoofdmeting. Deze meter collecteert de meetdata van uw gasverbruik. Deze meetdata wordt vervolgens in een online portal weergegeven. Bij klanten van Kenter gebeurt dit in het portal meetdata.nl. Benieuwd naar uw meetgegevens maar heeft u nog geen account? Onze collega’s helpen u graag!

Gasverbruik per uur

Veel gasmeters collecteren de data echter per dag of zelfs per maand. Voor nauwkeuriger inzicht in uw gasverbruik is het aan te raden om te laten checken op welke manier u uw meetdata nu ontvangt. Uw gasmeter kan meetdata verzamelen per uur, per dag of per maand. Wat veel bedrijven niet weten is dat vrijwel iedere gasmeter om te bouwen is naar het collecteren van uurdata! Zo kunt u ieder uur van de dag bekijken wat er gebeurt in uw gasverbruik en is het makkelijker om bij te sturen en dus te besparen.

Tussenmetingen

Net als bij elektriciteitsmetingen is het mogelijk om tussenmetingen te plaatsen voor gas. Het voordeel hiervan is nauwkeuriger inzicht in het gasverbruik, denk hierbij aan tussenmetingen per verdieping van uw gebouw. Kenter denkt graag met u mee en plaatst indien gewenst in samenwerking met uw installateur extra metingen op de gewenste locaties.

Quick wins

Naast het verkrijgen van inzicht zijn er natuurlijk quick wins die voor iedere organisatie belangrijk zijn om na te gaan. Denk hierbij aan:

  • Alleen de ruimtes verwarmen die actief gebruikt worden.
  • Alleen verwarmen als het gebouw in gebruik is. Schakel de verwarming bijvoorbeeld uit in de weekenden en op feestdagen.
    Ook in de avonden en nachten kan de temperatuur wellicht wat lager.
  • Elektrificeer waar mogelijk. Belangrijk hierbij is om eerst te controleren of u zich in netcongestie-gebied bevindt via deze website.
    Meer over netcongestie leest u hier.

Gerelateerde artikelen

Het elektriciteitsnet raakt vol: overheid en netbeheerders grijpen in

De energietransitie, waarbij we overgaan van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen, is in volle gang. Sterker nog: het gaat te snel. Voor het eerst lijken de Klimaatdoelen van Nederland haalbaar, maar het elektriciteitsnet kan de enorme, toenemende vraag naar transportcapaciteit niet bijbenen. Waardoor er bijna overal in het land sprake is van netcongestie. Reden voor het kabinet en netbeheerders om in te grijpen met maatregelen. We zetten de ontwikkelingen voor bedrijven op een rij.

Lees verderLees verder

Laadvoorziening snel terugverdiend

Een laadpaal kopen vraagt om een investering. Daarom biedt Kenter de mogelijkheid om, naast het kopen, uw laadvoorzieningen te huren! Voor een vast bedrag per maand huurt u een laadvoorziening, inclusief service, onderhoud en een storingsdienst die 24/24 bereikbaar is. De investering is hiermee niet alleen een stuk lager, ook de terugverdientijd wordt aanzienlijk korter. Hieronder leggen we het uit!

Lees verderLees verder

Nieuwe spelregels bedrijven voor efficiënter gebruik elektriciteitsnet

De Autoriteit Consument & Markt introduceert nieuwe regels die het gebruik van het elektriciteitsnet efficiënter moeten maken. Zo mogen netbeheerders nu aansluitingen aanbieden die alleen tijdens daluren gebruikt kunnen worden: Alternatieve Transportrechten (ATR). Daarnaast kunnen bedrijven die hun aansluiting langere tijd niet gebruiken, deze kwijtraken.

Lees verderLees verder